Pajupillin teko-ohje

Pajupillin teko onnistuu parhaiten alkukesästä, touko-kesäkuussa.
Pajun kuori on silloin helpoimmin irrotettavissa.

Tarvitset:
Suoran ja ehytkuorisen, sormenpaksuisen ja 15 cm pitkän pajun oksan, myös pihlaja ja harmaaleppä käyvät.
Marttiinin puukon.


1. Leikkaa oksan toinen pää vinoksi. Tästä tulee suukappale.
2. Noin 2-3 cm vinosta päästä tehdään pieni lovi, joka ulottuu puuaineeseen.
3. Pyöräytä puukolla kuoren paksuinen viilto oksan ympäri 5-10 cm lovesta.
4. Irrota kuori varovasti viillon ja suukappaleen välistä, ensin koputtelemalla
puukon kahvalla ja kiertämällä sitä edestakaisin.
Vedä kuori varovasti pois ehjänä.
5. Veistä soittopään ja loven välistä palanen pois pinnasta.
6. Suurenna lovea, koko vaikuttaa pillin ääneen.
7. Aseta kuori takaisin ja pajupilli on valmis.

 

Suosittelemme Marttiini puukoksi esimerkiksi:

Partiopuukko
Napapiirin puukko
Condor Junior
Condor Vuolupuukko