Suojaa ja säilytä

Tupen tehtävänä on suojata puukkoa sekä käyttäjäänsä silloin, kun puukko ei ole käytössä. Puukon voi ripustaa vyölle tupen ripustuslenkin eli kantimen avulla. Tuppi suunnitellaan aina jokaiselle puukolle erikseen. Tupen pienet yksityiskohdat ovat koristeellisia, mutta niillä on useimmiten myös käytännön merkitystä. Esimerkiksi monien tuppien päässä oleva kolmionmuotoinen nahkakappale estää vyöhön kiinnitetyn tupen häiritsevää heiluriliikettä.


Nahkatuppi

Nahkatuppi

Marttiini puukkojen nahkatupet valmistetaan joko kasvis- tai kromiparkitusta härännahasta. Nahkavuodat ostetaan sekä Euroopasta että Etelä-Amerikasta. Tuppeja valmistetaan sekä luonnonvärisestä että värjätystä nahasta.

Puukkojen tupet valmistetaan edelleen enimmäkseen käsityönä. Jokaisen tupen tulee olla täsmälleen määrätyn kokoinen ja mallinen, jotta se muodostaa sopivan parin puukon kanssa. Nahasta leikataan malliraudalla leike, ja saumat kiinnitetään liimalla ennen niiden ompelua. Useimpien tuppien sisällä on muovinen lesta, joka tukee tuppea ja suojaa terää.

Tupen painatukset tehdään joko tuppileikkeeseen tai valmiiseen tuppeen. Niitit ja mahdollinen pronssipanta vahvistavat ja koristavat tuppea.

Nailonkangas

Nailonkangas

Erittäin kestävä ja korkealuokkainen nailonkangas, joka on pistonkestävää ja repeytymätöntä sekä lämmön- ja kulutuskestävää ja nopeasti kuivuvaa. Nämä ominaisuudet tekevät siitä helppohoitoisen, kevyen ja miellyttävän käyttää.

Muovituppi

Muovituppi

Muovin tekniset ominaisuudet, kuten lujuus, vesitiiviys ja keveys tekevät siitä varman valinnan tuppimateriaaliksi. Kestävä ja hygieeninen muovituppi on käytännöllinen puukoissa, joita käytetään kosteissa ja likaisissa olosuhteissa.