Puukon, veitsen sekä saksien teroitus huoltaa työvälineitä ja pidentää niiden käyttöikää
Erilaisia teroitustapoja on useita ja eri teroittimet sopivat eri käyttötarkoituksiin. Kuitenkin moni teroitin sopii monipuolisesti erilaisille veitsille, puukoille, kirveille sekä saksille. Vaihtoehtoina ovat mm. hiomakivi, timanttiteroitin kynänä, laattana tai ovaalina, hiomapuikko tai timanttiteroituspuikko. Lue alta eri terottimien käytöstä ja valitse itsellesi sopivin!
Perinteiset hiomakivet on valmistettu useimmiten fylliittikivestä. Hiomakivellä on helppo teroittaa saksia, veitsiä, koukkuja, puukkoja tai vaikka juustohöylä.
Taloussaksia teroitettaessa on muistettava, että hionta tehdään yhdensuuntaisin työnnöin teräkulman suuntaisesti saksen kärjestä haaroihin. Vain leikkaavapinta hiotaan, älä hio saksien tasaista sivua.
Juustohöylän saat teräväksi käyttämällä kiven kapeaa kärkeä. Hiotaan juustohöylän yläpuolelta edestakaisin sivusuunnassa "hinkuttamalla"
Kivi toimii mm. kynsiviilana, koukun teroituskivenä, erilaisien talttojen, viikatteiden ja sirppien teroituksessa. Käytä kiven erilaisia kulmia hyväksesi.
1511010 LUONNON HIOMAKIVI, NAHKATUPPI
Timanttiteroituspuikko soveltuu erinomaisesti keittiöveitsien ja filettien teroittamiseen. Teroittimessa olevat timanttihiukkaset tekevät veitsen teroittamisesta helppoa ja vaivatonta. Suosittelemme timanttiteroitinta ruostumattoman kromiteräksen teroitukseen.
Hiomapuikko taasen on tarkoitettu keittiöveitsien ja filettien terävyyden ylläpitämiseen. Parhaiten se soveltuu päivittäiseen käyttöön, kun terää ei ole päästetty liian tylsäksi ja pyöristyneeksi.
Oikea puikon ja veitsen selän eli hamaran etäisyys määrää teroituskulman (22 astetta)
Apukeinona jos et ole aikaisemmin teroittanut, helpottaaksesi oikean teroituskulman löytymistä, värjää teroitettava kohta tussikynällä. Näet heti, mistä kohtaa terää teroituspuikko ottaa kiinni.
1515111 TIMANTTITEROITUSPUIKKO
Timanttipinnoitteisella teroittimella pystyt teroittamaan kovempiakin terämateriaaleja, kuten esim. ruostumatonta kromiterästä. Marttiinin pienet timanttiteroittimet on suunniteltu eritoten mukana kuljetettavaksi vaelluksilla ja retkillä. Näin ne eroavat toisistaan:
Kynäteroitin sopii erityisesti fileteille ja keittiöveitsille, mutta myös jääkairoille, vyövesurille ja avauskoukuille. Tasaisella teroituskohdalla voit myös antaa ensiapua puukkojen teränsuille. Teroittimessa on myös koukunteroitusura.
Lattateroitin soveltuu erityisesti puukkojen teroittamiseen. Teroittimessa on kaksi eri karkeuspintaa; aluksi terä teroitetaan karkeammalla puolella kierteelle, jonka jälkeen hienommalla puolella viimeistellään teränsuu hiomalla kierteet pois. Teroittimessa on myös ura koukkujen teroittamista varten.
1515113 TIMANTTITEROITIN LATTA
Ovaaliteroittimen ovaali muoto sopii parhaiten sellaisten tuotteiden teroittamiseen, joissa on kaareva terä, kuten vesureissa, kairoissa, viikatteissa ja sirpeissä. Teroitin käy mainiosti myös filettien ja keittiöveitsien teroittamiseen. Teroittimessa on kaksi eri karkeuspintaa; aluksi terä teroitetaan karkeammalla puolella kierteelle, jonka jälkeen hienommalla puolella viimeistellään teränsuu hiomalla kierteet pois.
1515114 TIMANTTITEROITIN OVAALI
Pese ja kuivaa timanttiteroitin aina käytön jälkeen. Yleisteroitusohjeeksi käy sama kuin luonnon hiomakivessä. Pääsääntönä on pitää teroitin paikoillaan ja liikuttaa puukkoa sitä vasten. Poikkeuksina kaarevat ja isot tuotteet, kuten sirpit, kirveet ja viikatteet. Oikean teroituskulman löytämistä helpottaa esimerkiksi teroitettavan kohdan värjääminen tussikynällä. Näin näet heti, mistä kohtaa terää teroitin ottaa kiinni.
Terillä on teroituskulmat, jotka merkitään asteluvuilla. Marttiinin peruspuukkojen ja filettien teroituskulma on 22 astetta kun molemmat teräpuolet lasketaan yhteensä.
Teroittaessa on tärkeää pyrkiä pitämään tämä asteluku samana. Harvalla on kuitenkaan astemittaria kotona, joten helpompi on mitata terän selkäpuolen eli hamaran ja teroittiminen välinen etäisyys.
Löydät kaikki veitsille ja puukoille sopivat teroittimet täältä >>