Marttiinin tarina

Marttiinin tarina

Marttiinin tuotteissa perinteinen kotimainen puu, nahka sekä poronsarviluu kohtaavat modernit materiaalit. Kun sukupolvien mittaiset käsityöperinteet ja ammattitaito sekä nykyaikainen teknologia yhdistyvät syntyy puukko, jollaista ei ole toista.

Puukkojen asiantuntija


Marttiini 90 vuotta

Marttiini 90 vuotta

Johan Henrik eli Janne Marttiini syntyi 2.5.1893 Sodankylässä, Kieringin kylässä. Uskonnollisessa perheessä saatu kasvatus antoi vahvan perustan hänen koko elämälleen. Janne Marttiini oli vilkas, mutta jo lapsena hyvin kunnianhimoinen ja ahkera. "Totuus, kunnia ja nöyryys" olivat kolme tärkeää sanaa, joita hän piti elämänohjeenaan.

Vuonna 1928 Janne Marttiini perusti J. Marttiinin Puukkotehdas Oy:n Vartiokadulle Rovaniemelle. Hän kauppasi itse puukkojansa maakuntaan ja hankki näin elatuksen suurelle perheelleen. Puukkojen kysyntä ja henkilökunnan lukumäärä kasvoivat tasaisesti.

Janne Marttiini oli oman aikansa edelläkävijä; vientikauppa oli kovin epätavallista tuohon aikaan, mutta Janne oli ennakkoluuloton kauppamies ja tuotekehittelijä. Kilpailukykyisille, laadukkaille puukoille oli kysyntää, ja vuonna 1952 Janne teki ensimmäiset matkansa Yhdysvaltoihin. Hän tuli tunnetuksi maailmalla myös saarnamiehenä.


Vuonna 1952 Jannen poika Toivo Marttiini siirtyi yrityksen johtoon. Toivo Marttiini painotti henkilökohtaisia asiakassuhteita vientimarkkinoinnissa. Marttiini oli jälleen edellä aikaansa myös asiakaskohtaisten tuotteiden suunnittelun myötä: Yhdysvalloista saatu tiedustelu fileointiveitsien valmistamisesta johti mittavaan vientikauppaan 1960-luvulla. J. Marttiinin Puukkotehdas Oy sai tasavallan presidentin myöntämän arvostetun Vientipalkinnon tunnustukseksi ”poikkeuksellisen merkittävistä vientisaavutuksista” vuonna 1967.


Toivon nuorempi veli Lauri Marttiini siirtyi yrityksen johtoon vuonna 1975. Hän toimi yrityksen johtohahmona kolmen vuosikymmenen ajan.

Tänään
Nykyään Marttiinin toimitusjohtajana toimii Päivi Ohvo, joka nimitettiin toimeensa vuonna 2001.

Vuonna 2005 Marttiinin perhe myi Marttiini Oy:n koko osakekannan Rapala VMC -konsernille. 

Perinteikäs asiantuntija

Puukkojen asiantuntija

Kun seppä Janne Marttiini perusti puukkotehtaan Rovaniemelle vuonna 1928, hän oli päättänyt luoda käyttöesineitä, joiden suunnittelun lähtökohtana olivat niin käyttäjien tarpeet, korkea laatu kuin äärimmäiset olosuhteet, joihin ne on alun perin tarkoitettu.

Ensimmäinen asia, johon kuitenkin kiinnität huomiosi Marttiinin tuotteissa, on ulkonäkö, jossa perinteinen kotimainen puu, nahka sekä poronsarviluu kohtaavat modernit materiaalit. Tuotteiden käytännöllisyys todentuu kirjaimellisesti huippuunsa hiotussa, aina käyttötarkoitukseen parhaiten sopivasta materiaalista valmistetussa terässä.

Sillä kun sukupolvien mittaiset käsityöperinteet ja ammattitaito sekä nykyaikainen teknologia yhdistyvät, syntyy puukko, jollaista ei ole toista.

Marttiini ja Rapala

Rapala VMC Oyj

Syksyllä 2005 kansainvälinen kalastusvälinekonserni Rapala VMC Oyj osti Marttiini Oy:n koko osakekannan Marttiinin perheeltä. Kauppa vahvisti osaltaan Rapalan asemaa kalastusvälineiden ykkösenä maailmanlaajuisesti ja vauhditti osaltaan Marttiinin tuotteiden matkaa maailmalle.

Suomi 100 Juhlapuukot

Marttiini juhlistaa vuonna 2017 Suomen satavuotista itsenäisyyttä Suomi 100 Juhlapuukoilla. Puukkojen suomalaisesta upeakuvioisesta visakoivusta valmistettua kahvaa koristavat kultasepän valamat Suomi 100 -juhlahelat. Puukkoja valmistetaan pronssi-, hopea- ja kultahelaisina. Jokainen puukko numeroidaan yksilöllisesti juoksevalla sarjanumerolla, ja Juhlapuukkoja valmistetaan vain juhlavuoden ajan.